Nebrzdite svojich ľudí v práci

Investovať drobné peniaze do oblečenia a vybavenia zamestnancov môže akcionárovi priniesť oveľa väčší prospech ako úspora z toho, že ľuďom nedopraje to, na čo majú nárok.

Budete so mnou zrejme súhlasiť, že aj ak máme šikovných ľudí vo výrobe aj v manažmente, dobré vzťahy medzi nimi a zaujímavú a zmysluplnú prácu, tak si príliš radosti neužijeme, ak:

  • pracujeme v zime alebo v horúčave, v prachu, špine, hluku,
  • nemáme potrebné ochranné prostriedky, oblečenie, náradie, technológie, výkonné počítače,
  • sme v práci hladní, smädní či jazdíme po zákazníkoch na autách v zlej výbave.

Taktiež práca v noci, cez nedele a sviatky – to asi nebaví nikoho. Preto vidíme, že radosť z práce je podmienená aj primeraným materiálnym zabezpečením spolupracovníkov.

Dôstojná práca vyžaduje aj dôstojné pracovné podmienky

Raz sme si pozvali v rámci kooperácie na jeden projekt pracovníkov inej firmy a išli sme spolu k zákazníkovi. Títo externí spolupracovníci boli výborní odborníci. Všetko dokonale urobili.

Keď sme ukončili projekt, tak náš zákazník mal výhrady, že aby sme už druhýkrát prišli len my. Nechápal som, prečo. Povedali mi, že preto, lebo oni sú nejakí iní ako my. Pozrel som sa na nich a naozaj. Každý inak oblečený, rôzne nepredpisové obutie, autá rozhegané. Im na tom nezáležalo, lebo si chceli hlavne zarobiť a nechceli investovať do firemných vecí.

Drobné investície do ľudí môžu prinesť mnoho

Zákazník pochopil, že síce sú dobrí odborníci, ale to mu nestačilo. Potreboval aj hodnotovo zrelých ľudí. Veci, ktoré boli samozrejmosť vo firme zákazníka, boli v protiklade s tým, čo reprezentovala firma nášho kooperačného partnera. Rovnako z nich nevyžarovala spokojnosť ako z našich ľudí. Nereprezentovali firmu tak, ako by mali.

Mám skúsenosť, že plat nie je všetko. Investovať drobné peniaze do oblečenia a vybavenia zamestnancov môže akcionárovi priniesť oveľa väčší prospech ako úspora z toho, že ľuďom nedopraje to, na čo majú nárok. Veď len ľudia vedia priniesť do firmy peniaze.

Zlé pracovné podmienky bránia ľuďom v tejto činnosti. Brzdia ich v práci. Je rozdiel, či niekde idem autom hodinu, prídem k zákazníkovi fit a bezpečne sa vrátim domov. Ak cestujem autom dlhšie, nebodaj ešte musím cestou niečo na ňom opravovať, veziem sa v špine, prachu, hluku, zime, prídem unavený. A to som ešte ani nezačal niečo robiť. A celý deň sa bojím, ako dôjdem domov.

Povedzte, kde je tu nejaká efektivita?